Belmore Preschool (Adaptive Reuse)




PROJECT DESCRIPTION

Adaptive reuse of a 1930’s timber framed and brick warehouse in Sydney’s south-western suburbs, into a unique childcare centre for over 100 children. The project involved the restoration of the dilapidated warehouse including structural strenghtening, and the removal of the central roof-bay to create a unique playground inside the warehouse itself.

The existing warehouse featured Oregon/Douglas Fir trusses that wherever possible were retained, and new ‘pods’ inserted into the skin of the warehouse to minimise complex interfaces with the dilapidated fabric. New openings were cut into the external skin to create apertures connecting the inside and oustide of the playground to the suburb beyond. With a tight budget, we used colour highlights to bring a sense of playfulness and joy to the project, highlighting the new insertions through a colourful but direct palette of bold colours. The new interventions are coloured, whereas the existing fabric was generally painted neutral tones creating a clear distinction between old and new.

Supercontext Team
Colette Hortle, Amelie Devaux, Andrew Daly

Consultants
Mark Lindsay Structural Engineering, SmartStructs Civil, Varga Traffic

Contractor
Verity Construction

Photography
Hamish McIntosh








117 RESERVOIR ST, SURRY HILLS, NSW, AUSTRALIA, 2010